Zastosowanie rozkładów alfa-stabilnych do szacowania wartości narażonej na ryzyko - Czuba, Marek (Applying alfa-stable distributions to calculate Value at Risk, 2011)
Artykuł pokazuje, jakie konsekwencje niosą ze sobą złe założenia co do rozkładu stóp zwrotu pochodzących z finansowych szeregów czasowych podczas szacowania wartości narażonej na ryzyko (VaR). W pierwszej części autor wprowadza w tematykę VaR. Druga część pracy przedstawia rodzinę rozkładów alfa-stabilnych. Trzeci rozdział opisuje sposoby estymacji parametrów oraz kwantyli dla rozkładów alfa-stabilnych. Czwarta część prezentuje, jakie wartości przybiera VaR szacowany metodą kwantylową przy zastosowaniu rozkładu normalnego oraz rozkładów alfa-stabilnych. Do badania posłużyło 325 szeregów czasowych reprezentujących spółki oraz indeksy warszawskiej GPW. Wyniki pokazały, iż stosując rozkłady alfa-stabilne do szacowania VaR (przy poziomie tolerancji 1%), otrzymujemy średnio 1,81 razy większe wartości aniżeli podczas zastosowania rozkładu normalnego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Reaserch Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 183, s. 94-103
Keywords: wartość narażona na ryzyko; rozkłady alfa-stabilne; estymacja parametrów rozkładów alfa-stabilnych; szacowanie kwantyli rozkładów alfa-stabilnych