Analiza efektywności OFE za pomocą modyfikacji miary ADF - Białek, Jacek (Analysis of Open Pension Funds efficiency using the modification of the Attraction of Dynamics of Fund measure, 2011)
Jak wiadomo, funkcjonujące miary efektywności Otwartych Funduszy Emerytalnych (OFE) nie są doskonałe. Publikowane rankingi funduszy emerytalnych często nie odzwierciedlają właściwej ich hierarchii. W pracy podjęto próbę konstrukcji miary, która nie tylko brałaby pod uwagę zwroty osiągane przez OFE, ale dodatkowo oceniała dynamikę ich przyrostów. W niniejszej pracy proponuje się więc miarę, która umożliwia ranking funduszy, od najbardziej dynamicznego począwszy. Pozwala to minimalizować ryzyko wyboru takiego funduszu, który co prawda ma wysokie aktywa i satysfakcjonujące zwroty, ale słabnącą dynamikę zmian wartości jednostek uczestnictwa. Omawiana miara stanowi modyfikację wcześniejszej propozycji − miary atrakcyjności dynamiki funduszu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 183; s. 37-46
Keywords: efektywność funduszy emerytalnych; miary dynamiki; atrakcyjność dynamiki funduszu