E-stabilność modeli adaptacyjnego uczenia się dynamiki cen akcji - Acedański, Jan (E-stability of stock price adaptive learning models, 2011)
Założenie o adaptacyjnym uczeniu się podmiotów (AL) stanowi poważną alternatywę dla hipotezy racjonalnych oczekiwań (RE) leżącej u podstaw wielu współczesnych modeli ekonomicznych. Jednym z kluczowych zagadnień w tej kwestii jest problem zbieżności algorytmów AL do rozwiązań RE. Warunek E-stabilności, wywodzący się z teorii rekurencyjnych algorytmów stochastycznych, jest podstawowym narzędziem teoretycznym badania zbieżności. W pracy analizowano model AL dynamiki cen akcji dla różnych sposobów modelowania dynamiki strumienia dywidend oraz czynnika dyskontującego. W każdym przypadku stwierdzono teoretycznie, że algorytm rekurencyjnej metody najmniejszych kwadratów jest zbieżny lokalnie do rozwiązania RE
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 183; s. 13-24
Keywords: wycena akcji; racjonalne oczekiwania; adaptacyjne uczenie się; E-stabilność