Wskaźniki WRMR i RMSEA oraz statystyka chi-kwadratw ocenie dobroci dopasowania modeli SEM dla danych porządkowych - Tarka, Piotr (The WRMR and RMSEA indicators and chi-square statistics in the evaluationof goodness-of-fit in SEM models based on ordinal data, 2017)
W niniejszym artykule autor rozważa wybrane problemy dotyczące oceny poziomu dobroci dopasowania modeli równań strukturalnych (SEM) w ujęciu zmiennych porządkowych kategorialnych. Na ich tle zaprezentowano model strukturalny o tzw. niepełnej informacji, w zakresie którego przyjęto DWLS(M-V) jako metodę estymacji danych, a następniew ramach analizy porównawczej poziomu dobroci dopasowania modelu SEM, zestawiono statystyki chi-kwadrat z wartościami wskaźników WRMR i RMSEA. Jako przykład ilustrujący strategię postępowania z danymi wyrażonymi na skali porządkowej wykorzystano wyniki badań empirycznych w kontekście postrzeganej przez badaczy i analityków w firmach skuteczności badań marketingowych na tle specyficznych uwarunkowań organizacyjnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 469; s. 197-207
Keywords: modele równań strukturalnych (SEM); zmienne porządkowe; estymacja; dobroć dopasowania modeli SEM; wskaźniki WRMR i RMSEA