Polska przestrzeń bezpieczeństwa wobec narastających zagrożeń - Wasilewska, Kinga (Polish security space in the face of increasing danger, 2011)
Na przestrzeni kilku ostatnich lat da się odnotować znaczący postęp w kwestii bezpieczeństwa. Jednakże jego wielopłaszczyznowy charakter, zarówno w wymiarze przestrzennym, funkcjonalnym, jak i pojęciowym, powoduje wciąż wiele wątpliwości. W szczególności przejawia się to w regulacjach prawnych i uzewnętrznia się w kolizji kompetencji władzy państwowej i samorządowej, państwo zaś powinno kierować się zasadą subsydiarności. Osobną kwestią jest aspekt finansowy i zagwarantowanie wsparcia w formie dotacji nie tylko na wypadek jakiegoś zdarzenia, ale głównie przeciwdziałania jego wystąpieniu. Właściwe władze zarządzania kryzysowego stoją przed ogromnym wyzwaniem, aby nie unikać problemów, licząc, że zagrożenie nie nastąpi, i powinny przedsięwziąć wcześniej odpowiednie działania zaradcze i zabezpieczające
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2011, Nr 195, s. 187-197
Keywords: bezpieczeństwo narodowe; strategie bezpieczeństwa; zagrożenia państwa; przestrzeń bezpieczeństwa