Rola banku w kształtowaniu ładu społeczno-gospodarczego regionu - Korenik, Dorota (The role of bank in shaping the socio-economic order of a region, 2011)
W artykule banki traktowane są jako ważne podmioty oddziałujące w sposób bezpośredni i pośredni na ład społeczny i gospodarczy w skali lokalnej bądź regionu. Autorka wskazuje na potrzebę zredefiniowania roli służebnej banków (komercyjnych), proponuje koncepcję rozszerzonej interpretacji tej roli. Celem tego przedsięwzięcia jest pokazanie możliwości zwiększenia przydatności banków komercyjnych w kształtowaniu ładu społeczno-gospodarczego z poszanowaniem zasad zrównoważonego rozwoju
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2011, Nr 195, s. 74-87
Keywords: rozwój zrównoważony; region; rola banku; wpływ bezpośredni i pośredni banku