Zagadnienia kalkulacji składki zaufania na podstawie łącznej wartości i liczby szkód - Sawicka, Joanna (Calculation of credibility premium on the basis of number and total amount of claims, 2011)
W artykule zostało rozważone zagadnienie obliczania predyktora zaufania dla łącznej wartości szkód. Przedstawiono postać składki obliczoną na podstawie łącznej wartości szkód, na podstawie liczby szkód oraz na podstawie łącznej wartości i liczby szkód jednocześnie. Obliczone zostały także błędy średniokwadratowe zaproponowanych składek oraz rozważone zostały konsekwencje przyjęcia różnych założeń dotyczących parametrów ryzyka rozkładów wartości pojedynczej szkody i liczby szkód dla postaci składek i wielkości ich błędów średniokwadratowych. W artykule zostały także zaprezentowane przykłady numeryczne ilustrujące zagadnienie kalkulacji składki w tym modelu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2011, Nr 207, s. 202-228
Keywords: składka zaufania; liczba szkód; wartość szkód; credibility premium; claim frequency and severity