Rezerwa IBNR w ubezpieczeniach majątkowych– praktyczne metody jej szacowania - Pobłocka, Agnieszka (IBNR reserve in non-life insurance. Practical methods of its estimation, 2011)
Rezerwa IBNR to najważniejsza z rezerw ubezpieczeń majątkowych. W Polsce do tej pory była ona szacowana głównie metodami deterministycznymi, jednakże ze względu na nowelizację europejskich wymogów wypłacalności zakładów ubezpieczeń będzie obowiązkowo, od 1.11.2012 r., estymowana metodami stochastycznymi. W artykule scharakteryzowano rezerwę IBNR oraz przedstawiono wybrane metody jej szacowania ze szczególnym uwzględnieniem modeli stochastycznych. Autorka zastanawia się także, które metody należy wykorzystać w praktyce?
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2011, Nr 207, s. 173-189
Keywords: rezerwa IBNR; trójkąty szkód; deterministyczne i stochastyczne metody szacowania rezerwy IBNR; IBN reserve; run-off triangle; methods of estimation of IBNR reserve