Własności składki mean-value przy zniekształconym prawdopodobieństwie - Kałuszka, Marek; Krzeszowiec, Michał (Properties of mean-value principle under rank-dependent utility model, 2011)
Celem pracy jest przedstawienie własności składki mean-value przy zniekształconym prawdopodobieństwie bez założeń o wklęsłości i różniczkowalności funkcji użyteczności u i funkcji zniekształcającej prawdopodobieństwa g. Takie funkcje u i g pojawiają sięw najnowszych pracach ekonomistów analizujących problem optymalnych wyborów. Dotychczasowe wyniki (zob. np. [Gerber 1979]) sprowadzały się do rozwiązywania równań różniczkowych, podczas gdy wyniki w tej pracy zostały osiągnięte przez rozwiązywanie równań funkcyjnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2011, Nr 207, s. 136-148
Keywords: składka mean-value; zniekształcone prawdopodobieństwo; teoria perspektywy; mean-value principle; distorted probability; theory of perspective