Składki zaufania z zastosowaniem niesymetrycznych funkcji strat - Jasiulewicz, Helena; Kordecki, Wojciech (Credibility premiums using asymmetric loss functions, 2011)
W pracy przedstawione są niesymetryczne funkcje strat (LINEX, Stein, Entropy) w kontekście ubezpieczeń. Następnie omówione zostały wyznaczone estymatory składki netto z zastosowaniem niesymetrycznej funkcji straty LINEX. Przeprowadzono analizę otrzymanych estymatorów oraz porównano je z estymatorami składki wyznaczonymi przy użyciu kwadratowej funkcji straty
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2011, Nr 207, s. 101-117
Keywords: składka zaufania; funkcja straty LINEX; estymator bayesowski; credibility premium; Linex loss function; Bayes estimator