Analiza porównawcza rozwoju sektora bankowo-kredytowegow krajach UE z wykorzystaniem metod taksonomicznych - Pisula, Tomasz (Comparativeanalysis of the development of the banking and credit sector in the EU countries using the taxonomic methods, 2017)
Sektor bankowo-kredytowy w sytuacji pojawiających się zawirowań i kryzysów finansowych jest szczególnie wrażliwy na ryzyko występowania licznych niekorzystnych zjawisk. Celem artykułu jest uzyskanie odpowiedzi na pytania dotyczące stopnia podobieństwa rozwoju sektora bankowo-kredytowego w Polsce w porównaniu z innymi krajami UE oraz zbadanie, które kraje charakteryzują się najlepszym poziomem jego rozwoju. Z wykorzystaniem metod taksonomicznych wyodrębniono skupienia krajów podobnych pod względem poziomu rozwoju sektora bankowo-kredytowego i przeanalizowano zmiany w strukturze skupień krajów podobnych, które nastąpiły w dobie kryzysu finansowego (rok 2014) w stosunku do okresu przed kryzysem (rok 2008). Wyznaczono ranking krajów UE ze względu na poziom rozwoju sektora bankowo-kredytowego w obu porównywanych okresach. Zbadano, które kraje są najlepsze w rankingu rozwoju, a także porównano pozycję Polski w stosunku do krajów najlepszych oraz pozostałych krajów Europy Środkowo-Wschodniej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 469; s.140-147
Keywords: sektor bankowo-kredytowy; analiza skupień; klasyfikacja spektralna; uogólniona miara odległości GDM; ranking; banking and credit sector; cluster analysis; spectral clustering; generalized distancemeasure GDM