Big Data = Clear + Dirty + Dark Data - Migdał-Najman, Kamila; Najman, Krzysztof (Big Data = Clear + Dirty + Dark Data, 2017)
Rozwój techniki teleinformacyjnej, Internetu i informatyki przy jednoczesnym spadku jednostkowych kosztów gromadzenia i przechowywania danych powoduje istotne ilościowe i jakościowe zmiany w podejściu zarówno do samych danych, jak i możliwości i ch analizy. Ten coraz bardziej gęsty, ciągły i niestrukturyzowany strumień danych, nazywany Big Data, wywołuje współcześnie wiele emocji. Z jednej strony brak odpowiedniej ilości danych był zawsze wyzwaniem dla metod wnioskowania statystycznego i jednym z bodźców ich rozwoju. Jednak z drugiej strony, w dużych liczebnościach prób zawarte są liczne zagrożenia dla wiarygodności wnioskowania. W zbiorach takich, poza danymi o odpowiedniej jakości (Clear Data), znaczny udział mają dane nieprawdziwe, nieaktualne, zaszumione, często wielokrotnie zduplikowane, niekompletne lub błędne (Dirty Data), a także dane, o których jakości czy użyteczności nic nie wiadomo (Dark Data). Celem prezentowanych badań jest krytyczne przedstawienie struktury jakościowej zbioru Big Dat
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 469; s.131-139
Keywords: Big Data; Clear Data; Dirty Data; Dark Data