Analiza rozkładu pierwszej cyfry znaczącej danych finansowych wybranych spółek z sektora mediów notowanych na GPW w Warszawie - Baryła, Mateusz (The first significant digit distribution analysis of financial data of selected companies from media sector listed on the Warsaw Stock Exchange, 2017)
Do grona metod analizy danych zalicza się tzw. analizę cyfrową, w ramach której przeprowadza się m.in. test pierwszej cyfry znaczącej. Analizy cyfrowe, bazujące naprawie Benforda, znajdują swoje zastosowanie w procesie oceny jakości zbiorów danych liczbowych. Są one też wykorzystywane do wykrywania nieprawidłowości występującychw danych finansowych, w tym: oszustw podatkowych, księgowych itp. W artykule zaprezentowano wyniki analizy rozkładu pierwszej cyfry znaczącej dla danych zaczerpniętych ze sprawozdań finansowych wybranych spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowychw Warszawie. Do oceny zgodności empirycznego rozkładu pierwszej cyfry znaczącejz rozkładem teoretycznym, jakim jest rozkład Benforda, wykorzystano: test istotności dlafrakcji, test zgodności chi-kwadrat, średnie bezwzględne odchylenie (MAD). Przedstawiono również rankingi spółek, biorąc pod uwagę poziom zgodności rozkładu cyfr na pierwszej pozycji znaczącej z prawem Benforda
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 469; s. 11-20
Keywords: analiza cyfrowa; prawo Benforda; test pierwszej cyfry (znaczącej); digital analysis; Benford's Law; first (significant) digit test