Raportowanie wskaźników środowiskowych według wytycznych Global Reporting Initiative na przykładzie polskich spółek branży energetycznej - Piłacik, Joanna (Reporting of environmental indicators by Global Reporting Initiative guidelines on the example of Polish companies in energy sector, 2017)
Celem artykułu jest zaprezentowanie doświadczeń polskich spółek branży energetycznej w raportowaniu wskaźników środowiskowych sporządzonych według wytycznych Global Reporting Initiative. W artykule zastosowano analizę treści 10 raportów lub odrębnych raportów społecznej odpowiedzialności spółek wchodzących w skład indeksu WIG-Energia oraz wykorzystano dane udostępnione przez GRI. Wyniki badania wskazują, że po pierwsze: tylko trzy spółki z wybranej grupy sporządzają raport CSR według wytycznych GRI G4 za 2015 rok, po drugie analizowane raporty CSR są sporządzone w podstawowej wersji GRI G4, co skutkuje prezentacją jednego wskaźnika środowiskowego powiązanego ze zidentyfikowanym istotnym aspektem dotyczącym oddziaływania organizacji na ożywione i nieożywione systemy naturalne, w tym glebę, atmosferę, wodę i ekosystemy. Ponadto głównym problemem jest brak porównywalności raportów przez różny format przedstawianych danych oraz brak odniesienia do lat poprzednich
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 470; s. 85-96
Keywords: wskaźniki środowiskowe; raporty społecznej odpowiedzialności; rachunkowość społecznej odpowiedzialności; Global Reporting Initiative; environmental indicators; social responsibility reports; social responsibility accounting