Zmienność struktury nakładów inwestycyjnych na ochronę środowiska w województwach w latach 2003-2015 - Mrozińska, Agnieszka (Variability of structure of investment in environmental protection in the provinces in the years 2003-2015, 2017)
Intensywne korzystanie z walorów środowiska, spowodowane procesem globalizacji i intensyfikacji działalności człowieka, skłania do refleksji nad możliwymi sposobami łagodzenia skutków działalności człowieka. Wobec trudnego do pohamowania rozwoju społeczno-gospodarczego kosztem środowiska wysiłki ograniczające zmiany antropogeniczne wiążą się z wydatkowaniem środków finansowych przeznaczonych na inwestycje chroniące środowisko. Zarówno wielkość nakładów finansowych, jak i kierunki ich wydatkowania są zmienne w czasie i przestrzeni. Celem artykułu jest ocena procesu zmian w strukturze finansowania środków trwałych służących ochronie środowiska według kierunków inwestowania w latach 2003-2015 w województwach. W artykule do zbadania zmienności strukturalnej wykorzystano miernik kąta θ. Oceniono intensywność, szybkość i monotoniczność zachodzenia zmian
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 470; s. 75-84
Keywords: nakłady na ochronę środowiska; województwa; zmienność struktur; variability of structures; voivodeship; investment in environmental protection