Zarządzanie ryzykiem środowiskowym w przedsiębiorstwie jako kierunek wspierania budowy zielonej gospodarki - Kozar, Łukasz (Environmental risk management in the enterprise as a way to support the development of green economy, 2017)
Człowiek przez podejmowane działania, zwłaszcza w sferze gospodarczej, niekorzystnie oddziałuje na środowisko. Coraz częściej mówi się, że należy dokonać zmian w dotychczasowym systemie gospodarczym, które skutkowałyby zmniejszeniem presji na środowisko ze strony działalności gospodarczych. Jednym z narzędzi, które pod warunkiem odpowiedniego wdrożenia może pozwolić na osiągnięcie wskazanego celu, jest zarządzanie ryzykiem środowiskowym. Celem niniejszego artykułu jest wyjaśnienie roli zarządzania ryzykiem środowiskowym w procesie zachodzących aktualnie zmian ukierunkowanych na budowę zasobooszczędnej i niskoemisyjnej gospodarki (zielonej gospodarki)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 470; s. 62-74
Keywords: zarządzanie ryzykiem środowiskowym; zielona gospodarka; zrównoważony rozwój; environmental risk management; green economy; sustainable development