Wrocław jako przykład miasta inteligentnego - Brzuśnian, Andrzej (Wrocław as an example of an intelligent city, 2017)
W związku z postępującym procesem powiększania się miast oraz ze wzrostem liczby ich mieszkańców częściej jest poruszany temat zmiany podejścia do rozwoju i powiększania się miast w sposób systemowy, a nie chaotyczny, a wszystko po to, by w coraz większych miastach żyło się lepiej i zdrowiej, a także ekologiczniej. Przykładem tego typu usystematyzowanego podejścia do tematu zarówno rozwoju miast, jak i samego funkcjonowania aglomeracji jest właśnie idea smart city, czyli miasta inteligentnego. Celem artykułu było przedstawienie podstawowych informacji związanych z pojęciem smart city. Część tekstu stanowi opis najpopularniejszego i najbardziej znanego miasta inteligentnego − Barcelony – jako celu, do którego inne miasta, starające się być smart, powinny dążyć. W artykule zaprezentowano wszystkie elementy, jakie w zakresie smart dzieją się lub też już się wydarzyły we Wrocławiu − drugim mieście w Polsce pod względem technologii inteligentnych miast
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 470; s. 29-39
Keywords: miasto inteligentne; Wrocław; smart city; intelligent city