Podejście procesowe według norm ISO serii 9000 - istota i ewolucja - Brzozowski, Tomasz; Rogala, Piotr (Process approach according to ISO 9000 standards – essence and evolution, 2017)
Podejście procesowe jest jednym z najważniejszych i najpowszechniej stosowanych orientacji w zarządzaniu organizacjami. Jest ono podstawą wielu koncepcji zarządzania, takich jak lean management, six sigma czy też systemów zarządzania jakością zgodnych z wymaganiami norm ISO serii 9000. Wytyczne dotyczące stosowania podejścia procesowego w tych normach ewoluowały wraz z pojawianiem się kolejnych edycji poszczególnych norm z serii. Na przestrzeni lat pojawiały się zmodyfikowane definicje w normie terminologicznej ISO 9001, rozszerzone wymagania dotyczące systemu zarządzania jakością w normie ISO 9001 i dodatkowe wskazówki w normie ISO 9004. W artykule przeprowadzono analizę istoty i ewolucji podejścia procesowego w świetle zapisów norm ISO serii 9000. Stwierdzono, że informacje na temat podejścia procesowego, zawarte w poszczególnych normach, uzupełniają się, przy czym stanowią jedynie podstawę do skutecznego wdrożenia podejścia procesowego w organizacjach
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 470; s. 19-28
Keywords: proces; podejście procesowe; ISO 9001; process; process approach