Świadomość ekologiczna mieszkańców województwa dolnośląskiego w świetle badań ankietowych - Barczyk, Anna (Ecological awareness of residents of Lower Silesia province in the context of survey, 2017)
Realizacja idei zrównoważonego rozwoju jest jednym z kierunków, które obrała Polska, co wyraża w licznych deklaracjach i aktach politycznych. Jednak wdrażanie koncepcji rozwoju zrównoważonego nie tylko powinno się odbywać na poziomie państwa i jednostek samorządowych, ale przede wszystkim przejawiać się w świadomości ekologicznej każdego człowieka. W artykule zaprezentowano wyniki badań ankietowych dotyczących świadomości ekologicznej osób zamieszkujących województwo dolnośląskie z uwzględnieniem podziału na mieszkańców obszarów wiejskich oraz małych i dużych miast regionu. Celem badań było określenie stopnia realizacji społecznego wymiaru koncepcji rozwoju zrównoważonego w badanym regionie, który określa się między innymi poprzez świadomość ekologiczną jego mieszkańców. Porównanie odpowiedzi respondentów w poszczególnych grupach pozwoliło na wskazanie podobieństw i różnic w postawach proekologicznych wynikających z miejsca zamieszkania. W oparciu o wyniki przeprowadzonych badań dokonano oceny stopnia realizacji koncepcji zrównoważonego rozwoju na poziomie społeczeństwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 470; s. 9-18
Keywords: świadomość ekologiczna; zrównoważony rozwój; badanie ankietowe; województwo dolnośląskie; ecological awareness; sustainable development; survey; Lower Silesia province