Modele zarządzania zespołem projektowym w branży informatycznej - Trzecieski, Andrzej; Spałek, Seweryn (Models of project team management in the IT industry, 2017)
Firmy programistyczne należą do branży, w której powszechnie stosuje się zarządzanie projektami oraz koncepcję pracy w zespołach. Celem niniejszego artykułu są rozważania teoretyczne dotyczące analizy modeli zarządzania zespołami projektowymi w sektorze informatycznym (IT). W artykule omówiono klasyczne modele zarządzania zespołami projektowymi, pracę zespołów w strukturze sieciowej oraz dokonano przeglądu uwarunkowań związanych z tym obszarem w zwinnych metodach zarządzania projektami (Agile Project Management – APM). W większości projektów informatycznych właściwe jest wdrożenie zespołu sieciowego, którego struktura jest zmienna w czasie oraz nie posiada stałego składu. Jednakże w niektórych przypadkach stosuje się modele klasyczne, szczególnie model chirurgiczny. Rekomenduje się przeprowadzenie badań dotyczących zależności struktur sieciowych i efektywności zespołów projektowych w branży IT oraz zależności pomiędzy określonymi funkcjami personalnymi członków tych zespołów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 463, s. 404-115
Keywords: zespół projektowy; agile; struktura sieciowa; zarządzanie zespołem; project team; network structures; team management