Pluralizm metod badawczych (mixed methods research) – w kierunku explicite procesowego projektu badawczego - Piórkowska, Katarzyna (Mixed methods research – towards an explicite processual research projec, 2017)
Celem artykułu jest zarysowanie procesowego podejścia do koncepcji mixed methods research z uwzględnieniem triangulacji konwergentnej i/lub holistycznej. Cel został zrealizowany poprzez przegląd literatury w obszarze mixed methods research i triangulacji jako koncepcji wspomagającej zagadnienie pluralizmu metod badawczych. Na strukturę artykułu składają się trzy zasadnicze części oraz zakończenie. W pierwszej części przedstawiono etiologię i przesłanki metodyczne pluralizmu metod badawczych (mixed methods research). Część druga opracowania dotyczy projektowania mixed methods research z ujęciem perspektywy triangulacji metodologicznej – opisano procedurę doboru metod w zależności od celu teoretycznego i metodycznego w badaniach mixed methods research z zastosowaniem triangulacji konwergentnej lub/i holistycznej. W części trzeciej zaprezentowano procesowe ujęcie projektu badawczego z zastosowaniem koncepcji mixed methods research w odniesieniu do triangulacji konwergentnej i/lub holistycznej. W zakończeniu uwagę poświęcono głównie zaletom i ograniczeniom przedstawianej koncepcji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 463, s. 372-381
Keywords: mixed methods research; metodologiczna triangulacja; pluralizm metodologiczny; proces badawczy; methodological triangulation; pluralism of methods; research process