Od hipotez konkurencyjnych do ekwifinalności – metodologiczne problemy w procesie konstrukcji i weryfikacji konfiguracji organizacyjnych - Kwiotkowska, Anna (From rival hypotheses to equifinality ‒ methodological problems in the process of construction and verification of organizational configurations, 2017)
Podejście konfiguracyjne jest odpowiednie do budowania teorii, ponieważ skupia uwagę na koncepcji ekwifinalności, zgodnie z którą nie występuje jedna, optymalna konfiguracja i dwie lub więcej konfiguracji może być równie efektywnych, nawet w tych samych okolicznościach. Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na wiodące wyzwania metodologiczne dotyczące konstrukcji i weryfikacji konfiguracji organizacyjnych. Ponadto w artykule wskazano na obecne w literaturze przedmiotu sugestie dotyczące ważnych badań nad konfiguracjami organizacyjnymi w naukach o zarządzaniu i konieczność odmiennego spojrzenia na samą budowę i możliwości empirycznej weryfikacji konfiguracji organizacyjnych. Dla sprostania nowym wymaganiom znaczną obietnicą wydają się metody ustawione teoretycznie, takie jak jakościowa analiza porównawcza (Qualitative Comparative Analysis – QCA), którą przytoczono i w skrócie omówiono w niniejszym artykule
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 463, s. 359-371
Keywords: ekwifinalność; konfiguracje organizacyjne; metody ustawione teoretycznie; jakościowa analiza porównawcza (QCA); equifinality; organizational configurations; set-theoretic methods; QualitativeComparative Analysis