Wpływ biochemicznych przemian zanieczyszczeń na ich podatność na koagulację - Chmiel, Anna (An influence of biochemical processes of polution on their susceptibility to coagulation, 2009)
W pracy podjęto próbę oceny wpływu przemian biochemicznych obecnych w wodach powierzchniowych zanieczyszczonych na ich usuwanie w procesie koagulacji. Wykazano, że na skuteczność i przebieg koagulacji wpływa stopień biochemicznego rozkładu zanieczyszczeń, wartość stosunku molowego Ca/Mg oraz stopień dyspersji zanieczyszczeń, a zatem wielkość i liczba cząstek
Keywords: biokoagulacja; kompleks humusowo - organiczny; wskaźnik E4/E6; koagulacja; wody zanieczyszczone; równowaga wapniowo-magnezowa