Uwarunkowania zrównoważonego rozwoju turystyki na sudeckim przygranicznym obszarze górskim - Konopińska, Natalia (Conditions for sustainable development on the Sudeten border mountain region, 2017)
W artykule podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, czy turystyka na sudeckim przygranicznym obszarze górskim rozwija się w sposób zrównoważony. W tym celu przeanalizowano zróżnicowanie w przestrzennym rozmieszczeniu bazy noclegowej i wyłoniono jednostki administracyjne charakteryzujące się dużą pojemnością recepcyjną. Posługując się przykładem gminy Karpacz, pokazano wpływ koncentracji ruchu turystycznego na aspekty ekonomiczne i środowisko przyrodnicze. Rozważania te zostały poprzedzone krótką charakterystyką obszaru badawczego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 466, s. 146-156
Keywords: turystyka; obszary górskie; zrównoważony rozwój; tourism; mountain areas; sustainable development