Próba oceny procesu produkcji małoseryjnej implikująca kierunek zmian w przedsiębiorstwie - Nogalski, Bogdan; Niewiadomski, Przemysław (Attempt to assess the small-lot production process implying the direction of changes in the company, 2017)
Za kluczowe w niniejszej pracy uznano uzyskanie odpowiedzi na pytanie: Czy istnieje możliwość dokonania oceny procesu produkcji małoseryjnej części maszyn rolniczych? Jeżeli tak, to czy na podstawie przeprowadzonej oceny możliwe jest postulowanie kierunku zmian w procesie wytwórczym poddanym ocenie. W kontekście realizacji przyjętego celu, autorzy zamierzają: (1) Przeprowadzić kwerendę literatury przedmiotu pozostającą w bezpośredniej relacji z tematem badań; w zamierzeniu znajdzie to swój wyraz w autorskiej metodzie oceny procesu produkcyjnego; (2) Potwierdzić możliwość praktycznego wykorzystania zaproponowanej metody – wybrany proces produkcji poddać ocenie; (3) Na podstawie otrzymanych wyników, przy wykorzystaniu wiedzy eksperckiej, opracować konkretne rozwiązania – zasugerować kierunek zmiany w technologii wytwarzania znacznie poprawiający „jakość” procesu poddanego analizie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 463, s. 236-250
Keywords: zmiana; elastyczność; technologia wytwarzania; rynek maszyn rolniczych; change; flexibility; manufacturing technology; agricultural machinery market