Potencjał innowacyjny województwa dolnośląskiego na tle regionów Unii Europejskiej - Girul, Agata; Stańczyk, Elżbieta (Innovative potential of Lower Silesian voivodship against the Europaen Union regions, 2017)
W artykule zaprezentowano potencjał innowacyjny województwa dolnośląskiego na tle regionów UE w oparciu o wyniki badań Komisji Europejskiej. Zgodnie z przyjętą w tych badaniach metodologią dolnośląskie, niezmiennie od 2004 r. (podobnie jak Polska), zaliczane było do grupy umiarkowanych innowatorów, osiągając porównywalny poziom w zakresie innowacyjności, jak śląskie i małopolskie oraz niektóre regiony Hiszpanii, m.in. sąsiadujące z sobą Castilla-la Mancha i Región de Murcia. Do relatywnie dobrych wyników Dolnego Śląska w skali Polski i Europy zaliczono poziom zatrudnienia w sektorach gospodarki opartej na wiedzy oraz stan zasobów ludzkich dla nauki i techniki. Natomiast słabą stroną województwa dolnośląskiego był poziom aktywności przedsiębiorstw w zakresie działalności innowacyjnej, m.in. niskie nakłady na działalność B+R oraz aktywa intelektualne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 466, s. 88-97
Keywords: innowacyjność; zasoby ludzkie; powiązania kooperacyjne i przedsiębiorczość; aktywa intelektualne; innovation; human resources; linkages & entrepreneurship; intellectual assets