Instrumenty finansowe wspierające działalność innowacyjną przedsiębiorstw w perspektywie 2014-2020 - Dziembała, Małgorzata (Financial instruments supporting an innovative activity of enterprises in the perspective of 2014-2020, 2017)
Źródłem kreowania innowacyjności polskiej gospodarki powinny być przedsiębiorstwa. Dostrzegają szanse wynikające z wprowadzania innowacji, jednakże wciąż nie są skłonne do podejmowania działalności innowacyjnej. Jedną z przyczyn takiego stanu jest niedostateczny dostęp przedsiębiorstw do zewnętrznych źródeł finansowania, jak również brak wypracowanych rozwiązań systemowych, które zachęcałyby tego rodzaju podmioty, w szczególności MŚP, do realizowania działalności innowacyjnej. Polskie przedsiębiorstwa przemysłowe korzystają w coraz większym stopniu z pomocy publicznej, w tym ze środków finansowych UE. Celem artykułu jest identyfikacja instrumentów wspierających działalność innowacyjną przedsiębiorstw oraz wskazanie na instrumenty promujące ich aktywność innowacyjną w Polsce w ramach polityki spójności w nowej perspektywie finansowej 2014-2020
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 466, s. 79-87
Keywords: innowacyjność; polityka spójności; działalność innowacyjna; innovativeness; cohesion policy; innovative activity