Elastyczność zasobów przedsiębiorstwa w kontekście posiadanych aktywów - Otola, Iwona; Tylec, Agnieszka (Flexibility of company resources in the context of enterprise assets owned, 2017)
Celem artykułu jest zbadanie zależności między elastycznością zasobów oraz rozmiarem przedsiębiorstwa odzwierciedlonego wartością jego aktywów. Dla realizacji celu w pierwszej kolejności nakreślono teoretyczne ramy elastyczności – niezbędnego atrybutu współczesnego przedsiębiorstwa, w tym w szczególności w kontekście posiadanych zasobów. Zasadniczą część rozważań stanowi prezentacja i analiza wyników badań ankietowych przeprowadzonych na próbie 63 przedsiębiorstw notowanych na rynkach GPW i NC w Warszawie. W badaniach statystycznych wykorzystano analizę współzależności zjawisk masowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017; Nr 463, s. 97-106
Keywords: elastyczność; zasoby; aktywa; analiza współzależności zjawisk masowych; flexibility; resources; assets; analysis of the interdependence of mass phenomena