Wybrane podatności i zagrożenia bezpieczeństwa środowiska wirtualnego w organizacji - Rot, Artur (Selected security vulnerabilities and threats in the virtual environment in organizations, 2016)
Wdrożenie w organizacji technologii wirtualnych pozwala uzyskać wiele korzyści, wśród których najważniejsze to lepsze wykorzystanie zasobów informatycznych oraz wyższa ich wydajność, skrócenie reakcji organizacji na potrzeby biznesowe przez dynamiczną optymalizację środowisk oprogramowania, ograniczenie kosztów przyszłej rozbudowy infrastruktury IT, niższe nakłady operacyjne oraz wyższy stopień bezawaryjności i zapewnienie ciągłości działania systemów informatycznych. Jednakże potencjalne zalety tych rozwiązań nie mogą przysłaniać niezwykle istotnej kwestii, jaką jest zapewnienie bezpieczeństwa systemom pracującym w środowisku wirtualnym. Ze względu na dużą liczbę zagrożeń i podatności wymaga ono stosowania specjalistycznych narzędzi, a także odpowiednich umiejętności od administratorów systemów IT. Artykuł prezentuje zalety i możliwości tej formy organizacji środowiska informatycznego, ale przede wszystkim wyszczególnia wiele podatności i zagrożeń, na jakie jest ono narażone
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2016, Nr 3 (41), s. 64-75
Keywords: wirtualizacja; maszyny wirtualne; bezpieczeństwo środowiska wirtualnego; zagrożenia; podatności; virtualization; virtual machines; virtual environment security; threats; vulnerabilities