Analiza porównawcza pakietów metody Analytic Hierarchy Process programu R - Bartłomowicz, Tomasz (Comparative analysis of Analytic Hierarchy Process R packages, 2016)
Jedną z metod wspomagających podejmowanie decyzji w warunkach złożonego problemu decyzyjnego, który zawiera więcej niż jedno kryterium decyzyjne, jest metoda Analytic Hierarchy Process (AHP). Metoda doczekała się wielu implementacji zarówno komercyjnego, jak i niekomercyjnego oprogramowania komputerowego. Przykładami tego ostatniego, w postaci pakietów ahp oraz AHPmethod, są moduły programu R. W artykule dokonano porównania możliwości obu pakietów, wskazując zalety i wady każdego z rozwiązań. W ocenie m.in. rodzaju, układu oraz poprawności uzyskiwanych wyników w analizie wykorzystano internetowy przykład problemu decyzyjnego
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2016, Nr 3 (41), s. 9-18
Keywords: Analytic Hierarchy Proces (AHP); pakiety ahp i AHPmethod; program R; ahp and AHPmethod R packages; R program