Wsparcie rozwoju klastrów w Polsce w perspektywie finansowej 2014-2020 - Bucka, Maria (Support for the development of clusters in Poland in the 2014-2020 financial perspective, 2017)
Klastry stanowią istotny element każdej gospodarki. Obecność struktur klastrowych w gospodarce świadczy bowiem o poziomie jej rozwoju; a także wskazuje na jej potencjał oraz dalsze perspektywy rozwojowe. Ze względu na różnorodność struktur klastrowych nie ma dla wszystkich jednolitego zestawu instrumentów wspierających ich rozwój. Konieczne jest stosowanie różnych; odpowiednio dostosowanych do danego typu klastra instrumentów. Celem opracowania jest przedstawienie możliwości uzyskania przez klastry dofinansowania w ramach budżetu na lata 2014-2020
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 466, s. 63-70
Keywords: klaster; polityka klastrowa; programy operacyjne; konkurencyjność; internacjonalizacja; polityka spójności; cluster; cluster policy; operational programs; competitiveness; internationalization; cohesion policy