Rola innowacyjnych instrumentów finansowych w Planie Inwestycyjnym dla Europy - Biegun, Krzysztof (The role of innovative financial instruments in the Investment Plan for Europe, 2017)
Celem artykułu jest analiza Planu Inwestycyjnego dla Europy; ze szczególnym uwzględnieniem roli rynków i instrumentów finansowych sprzyjających mobilizowaniu prywatnego kapitału. Dokonano także oceny szans i zagrożeń wynikających z wykorzystania innowacyjnych instrumentów finansowych. Szczególną uwagę zwrócono na tzw. okno MŚP; czyli tę część Planu; która koncentruje się na wsparciu małych i średnich przedsiębiorstw. Konstrukcja omawianych instrumentów finansowych wynika z wcześniejszych regulacji prawnych dotyczących instrumentów finansowych w perspektywie 2014-2020. Na ramy te składają się m.in.: regulacje i standardy instrumentów finansowych obowiązujące w Horyzoncie 2020; COSME; instrumencie „Łącząc Europę”; programie „Kreatywna Europa” i innych. Analiza oficjalnych publikacji i aktów prawnych UE prowadzi do wniosku; iż określenie „innowacyjny” w odniesieniu do instrumentów finansowych pojawia się w przypadku; kiedy celem wsparcia jest przede wszystkim zaangażowanie kapitału prywatnego (m.in. poprzez podział ryzyka) i wykorzystanie dźwigni finansowej w celu maksymalizacji ekonomicznej efektywności środków publicznych. Innowacyjne instrumenty finansowe będą stanowić nowe; istotne źródło finansowania inwestycji; wspierając długoterminowe inwestycje zrównoważone w okresie ograniczeń budżetowych. Pozwolą także na ograniczenie barier w dostępie do finansowania; które są szczególnie dotkliwe dla MŚP oraz tzw. start-upów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 466, s. 39-49
Keywords: Plan Inwestycyjny dla Europy; innowacyjne instrumenty finansowe; Investment Plan for Europe; innovative financial instruments