Uwarunkowania peryferyjności obszarów wiejskich w kontekście zrównoważonego rozwoju - Bartkowiak-Bakun, Natalia (Factors of peripherality of rural areas in the context of sustainable development, 2017)
W pracy dokonano pomiaru ładu społecznego. Stanowiło to punkt wyjścia do przeprowadzenia delimitacji obszarów wiejskich pogranicza zachodniego. Za przesłankę peryferyjności przyjęto niski poziom badanej kategorii. Pomiaru dokonano z wykorzystaniem miary syntetycznej. Badaniami objęto 310 gmin województw dolnośląskiego; lubuskiego i zachodniopomorskiego. Badania przeprowadzono dla lat 2008-2012. Otrzymane wyniki badań dowiodły znaczenia sytuacji demograficznej w kształtowaniu peryferyjności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 466, s. 32-38
Keywords: obszary wiejskie; pogranicze zachodnie; peryferyjność; rural areas; western borderland; peripherality