Wyzwania UE w zakresie zrównoważonego rozwoju w wymiarze ekologicznym - Baran, Bernadeta (European Union’s challenges for sustainable growth in the ecological dimension, 2017)
W artykule wskazano najważniejsze wyzwania dla rozwoju zrównoważonego w wymiarze ekologicznym; przed jakimi staje obecnie Unia Europejska. Z lektury licznych raportów i wskaźników analizujących wpływ działalności gospodarczej na środowisko wynika; że jego skala jest bardzo duża. Istnieje więc potrzeba głębokiego uświadomienia tego problemu; ograniczeń wynikających z wydolności planety i znaczenia uwarunkowań środowiskowych dla jakości życia. Z przeprowadzonej analizy wynika; że ani postępy teoretyczne; ani wzrost świadomości ekologicznej czy nawet praktyczne ekoinnowacje nie zmieniły radykalnie sytuacji ekologicznej świata w ostatnich dekadach. Potwierdzeniem jest nie tylko aktualność problemów; ale wręcz ich multiplikacja
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 466, s. 22-31
Keywords: środowisko; zrównoważony rozwój; polityka gospodarcza; environment; sustainable development; economic policy