Zmiany w wielkości i strukturze wieku potencjalnych zasobów pracy w kontekście demograficznego starzenia się populacji – perspektywa regionalna - Richert-Kaźmierska, Anita (Changes in the size and age structure of potential labour resources in the context of population ageing − regional perspective, 2017)
Postępujący proces demograficznego starzenia się polskiego społeczeństwa determinuje zmiany w wielkości i strukturze wieku zasobów pracy. Zmiany te nie następują w tym samym tempie i z taką samą intensywnością ani w perspektywie państw Unii Europejskiej, ani w perspektywie polskich regionów. W artykule przedstawiono kierunek i tempo zmian rozmiarów zasobów pracy w latach 1998-2014 w polskich regionach. Analizie poddano również zmiany w strukturze wieku osób w wieku produkcyjnym oraz ich znaczenie dla rynku pracy. Do badania wykorzystano dane z bazy Banku Danych Lokalnych. Dane analizowano w ujęciu statycznym oraz dynamicznym. Aby potwierdzić występowanie międzyregionalnych różnic w wielkości i strukturze wieku zasobów pracy, wykorzystano metodę szeregu rozdzielczego o czterech równych przedziałach klasowych. Podstawowym celem opracowania było wykazanie występowania regionalnych różnic w wielkości i strukturze wieku zasobów pracy oraz konsekwencji pogłębiającego się demograficznego starzenia się dla regionalnych rynków pracy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 465, s. 138-146
Keywords: demograficzne starzenie się; zasoby pracy; zróżnicowanie regionalne; population ageing; labour resources; regional differences