Uczelnie jako podmiot wsparcia z Europejskiego Funduszu Społecznego - Kwiatkowska-Ciotucha, Dorota (Universities as the subject of support from the European Social Fund, 2017)
W artykule przedstawiono specyfikę uczelni jako podmiotu starającego się o wsparcie z Europejskiego Funduszu Społecznego (np. realizacja własnych celów statutowych, projekty szkoleniowe i doradcze dla osób spoza społeczności akademickiej, innowacje społeczne, upowszechnienie idei kształcenia ustawicznego). Uwagę skupiono na różnicach w możliwych formach wsparcia uczelni w kolejnych okresach programowania, tj. w latach 2004-2006, 2007-2013, 2014-2020. Analizie poddano efektywność i długookresowe rezultaty kolejnych rozwiązań. Całość rozważań zilustrowano projektami realizowanymi w Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 465, s. 96-104
Keywords: Europejski Fundusz Społeczny; możliwości rozwojowe polskich uczelni; uczenie się przez całe życie; the European Social Fund; development opportunities of Polish universities; lifelong learning