Cele społeczne zrównoważonego rozwoju. Polska na tle UE - Kryk, Barbara (Social objectives of sustainable development. Poland in comparison with the EU, 2017)
Zrównoważony rozwój jest podstawowym i nadrzędnym celem UE, stąd istotne znaczenie ma pomiar postępu w jego wdrażaniu, zarówno na szczeblu krajowym, jak i wspólnotowym. Do monitorowania tego postępu opracowano na poziomie unijnym zestaw syntetycznych wskaźników, obejmujących trzy wymiary: ekonomiczny, ekologiczny i społeczny. Przedmiotem zainteresowania w niniejszym artykule jest tylko obszar społeczny. Celem artykułu jest ocena realizacji celów społecznych rozwoju zrównoważonego przez Polskę na tle UE w kontekście Strategii Europa 2020. Okres badawczy to lata 2004-2014. W opracowaniu wykorzystano metody analizy danych statystycznych, desk research i dedukcji. Dzięki nim wskazano, w jakim stopniu Polska wywiązuje się ze zobowiązań społecznych wskazanych w unijnej Strategii Europa 2020
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 465, s. 87-95
Keywords: zrównoważony rozwój; cele; pomiar; strategia Europa 2020; sustainable development; objectives