Zróżnicowanie rynku pracy młodzieży w państwach członkowskich Unii Europejskiej - Kotliński, Kamil (Youth labour market differentiation in the member states of the European Union, 2017)
Celem badań było grupowanie państw Unii Europejskiej pod względem podobieństwa rynków pracy młodzieży w wieku od 15 do 24 lat. Wykorzystano metodę aglomeracji Warda. Do analizy użyto 5 zmiennych: studenci w szkolnictwie wyższym jako procent populacji 20-24 lata, udział 18-latków we wszystkich typach edukacji, NEETs w wieku od 15 do 24 lat jak odsetek ogółu ludności w tej samej grupie wiekowej, współczynnik aktywności zawodowej populacji w wieku od 15 do 24 lat, stopa bezrobocia młodzieży w wieku poniżej 25 lat. W wyniku analizy skupień dokonano podziału państw UE na 4 grupy. Otrzymane wyniki wskazują na podział Unii Europejskiej na południe z olbrzymimi nierównowagami na rynku pracy młodzieży i północ z relatywnie dobrą sytuacją najmłodszej części siły roboczej. Dodatkowo stwierdzono, na podstawie rosnącego współczynnika zmienności stopy bezrobocia, że rynki pracy młodzieży w państwach UE po kryzysie charakteryzują się rosnącą dywergencją
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 465, s. 79-86
Keywords: rynek pracy; bezrobocie młodzieży; Unia Europejska; labour market; youth unemployment; European Union