Wymiar transgraniczny polityki spójności na przykładzie sieci współpracy na pograniczu polsko-słowackim - Dołzbłasz, Sylwia (Transborder dimension of cohesion policy – co-operation network in the Polish-Slovak borderland, 2017)
Przyjęcie współpracy terytorialnej za cel trzeci polityki spójności UE w latach 2007-2013 stanowiło wyraz uznania istotnej roli powiązań transgranicznych w kształtowaniu obszaru Europy. Celem artykułu była analiza sieci powiązań w ramach współpracy transgranicznej na poziomie lokalnym na pograniczu polsko-słowackim. Badanie dotyczyło współpracy objętej wsparciem Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska–Republika Słowacka 2017-2013 realizowanego w ramach EWT. Analizie poddano 109 projektów oraz 244 polskich i słowackich beneficjentów programu. Badanie wykazało, iż sieć współpracy transgranicznej jest słabo rozwinięta. Pozwoliło na identyfikację najważniejszych instytucji dla współpracy oraz jej kluczowych cech
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 465, s. 51-59
Keywords: współpraca transgraniczna; sieć współpracy; pogranicze; powiązania polsko-słowackie; transborder co-operation; co-operation network; borderland; Polish-Slovak relations