Trzy obrazy Żołnierzy Wyklętych w propagandzie kinowej PRL z lat 1960-1989 - Polniak, Łukasz (Three images of Soldiers Accursed in the communist propaganda cinema in the years 1960-1989, 2016)
Autor artykułu opisuje obraz podziemia niepodległościowego w Polsce w latach 1944-1945. Autor omawia przykłady propagandy politycznej w polskich filmach wojennych z lat 1960-1989, wskazując na trzy najważniejsze motywy: dramat nieufności między komunistyczną władzą a podziemiem, mit jedności narodowej między komunistami a podziemiem w okresie wojny oraz obraz wykluczenia i anonimizacji podziemia. Problem opisano w kontekście komunistycznego modelu propagandy w państwach podległych ZSRR
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2016, Nr 2 (6), s. 52-73
Keywords: propaganda; Żołnierze Wyklęci; film wojenny; Cursed Soldiers; war film