Początki polskiej elektroenergetyki na przykładzie elektrowni w Wilnie oraz Białymstoku - Pilżys, Stanisław (The beginnings of Polish power sector based on the example of power plants in Vilnius and Bialystok, 2016)
Celem artykułu jest ukazanie początków polskiej elektroenergetyki w okresie od końca XIX wieku do II wojny światowej ze szczególnym uwzględnieniem elektrowni w Wilnie i Białymstoku. Polski system elektroenergetyczny powstawał w trzech różnych zaborach, co miało znaczny wpływ na jego dalszą ewolucję. Obie analizowane elektrownie powstały w zaborze rosyjskim. Autor tekstu próbuje wskazać najważniejsze podobieństwa oraz różnice w historii ich działalności
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2016, Nr 2 (6), s. 20-33
Keywords: historia elektroenergetyki; elektrownia w Wilnie; elektrownia w Białymstoku; history of electroenergetics; power plant in Vilnius; power plant in Białystok