Stan rzemiosła w województwach północno-wschodnich II RP w okresie międzywojennym - Wołkonowski, Jarosław (Craft in north-eastern voivodeships of Poland in the interwar period, 2016)
Celem badawczym artykułu jest dokonanie analizy stanu rzemiosła w województwach północno-wschodnich II Rzeczypospolitej w okresie międzywojennym. Obiektem badań jest powstanie, funkcjonowanie i rozwój rzemiosła w województwach północno- -wschodnich − białostockim, nowogródzkim i wileńskim. Istotą stosowanej metody badawczej jest analiza porównawcza wskaźników rzemiosła dla trzech województw i porównanie ich ze wskaźnikami krajowymi. Przeprowadzone badanie pozwala stwierdzić, że pomimo dużego zacofania na początku XX wieku północno-wschodnich terenów II RP w okresie międzywojennym nastąpił rozwój rzemiosła, które było ważną gałęzią gospodarki tego regionu. Liczba warsztatów rzemieślniczych na 1000 mieszkańców oraz struktura rzemiosła według grup zawodowych zbliżały się do wartości średnich dla kraju, mimo bardzo słabego kredytowania
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2016, Nr 2 (6), s. 7-19
Keywords: Polska; okres międzywojenny; województwa północno-wschodnie; rzemiosło; struktura; Poland; interwar period; north-east voivodeships; craft; structure