Dynamika zmian i prognozy dla olsztyńskiego rynku mieszkaniowego - Zapotoczna, Marcelina; Cymerman, Joanna (Dynamics of changes and forecasts for the housing market in Olsztyn, 2017)
Publikację poświęcono problematyce olsztyńskiego rynku mieszkaniowego. Celem badań prezentowanych w niniejszej publikacji była analiza cen oraz prognozy dla olsztyńskiego rynku mieszkaniowego. Badania przeprowadzono w oparciu o dane z aktów notarialnych dotyczących sprzedaży lokali mieszkalnych jako przedmiotu prawa własności pozyskane z Rejestru Cen i Wartości Nieruchomości (RCiWN) Wydziału Geodezji i Gospodarki Nieruchomościami Urzędu Miasta Olsztyn, dane statystyki publicznej gromadzone przez GUS oraz raporty i analizy publikowane przez NBP, GUS i AMRON-SARFIN. Przeprowadzone prace badawcze pozwoliły na wskazanie czynników, które miały największy wpływ na koniunkturę na rynku mieszkaniowym w latach 2007-2015 oraz pozwoliły na określenie kierunku, skali i dynamiki zmian zachodzących na olsztyńskim rynku mieszkaniowym, wskazanie trendów oraz sformułowanie prognoz
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 467, s. 303-316
Keywords: rynek mieszkaniowy; popyt mieszkaniowy; podaż mieszkań; kredyt hipoteczny; programy rządowe; housing market; housing demand; housing supply; mortgage; government programs