Wpływ środowiskowych uwarunkowań gospodarowania przestrzenią na wartość nieruchomości w miastach uzdrowiskowych na przykładzie miasta Kołobrzeg - Czajka, Agnieszka (Impact of environmental constraints of space management on the value of real estates in health spas based on Kołobrzeg, 2017)
W artykule przedstawiono, w jaki sposób środowiskowe uwarunkowania wpływają na wartość nieruchomości w miastach uzdrowiskowych. Uwarunkowania środowiskowe, ochrona walorów przyrodniczych są częścią gospodarki przestrzennej, która ma wpływ na rozwój miast. Rozważania oparto na przykładzie miasta Kołobrzeg, które jest jednym z największych uzdrowisk w Polsce. Posiada ono niepowtarzalne walory środowiskowe, dzięki którym zyskuje wielu turystów, a także inwestorów w sferze zarówno gospodarczej, jak i mieszkaniowej. Analizę wpływu środowiskowych uwarunkowań gospodarowania przestrzenią na wartość nieruchomości przeprowadzono na nieruchomościach gruntowych niezabudowanych w latach 2014-2016, w których to rozwijała się infrastruktura techniczna w mieście. Z badań wynika, że uwarunkowania środowiskowe mają istotny wpływ na wartość nieruchomości
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 467, s. 292-302
Keywords: uwarunkowania środowiskowe; wartość nieruchomości; uzdrowisko Kołobrzeg; environmental conditions; value of the property; health spa of Kołobrzeg