Zastosowanie nowych technologii pozyskiwania danych geoprzestrzennych w gospodarce przestrzennej - Banaszek, Anna; Cellmer, Anna; Banaszek, Sebastian; Żarnowski, Aleksander (Application of new technologies of acquisition of spatial data in spatial management, 2017)
Rozwój technologii satelitarnej, fotogrametrii i teledetekcji sprawił, że tworzone obecnie systemy informacji przestrzennej wykorzystują jako główne źródło danych geometrycznych zdjęcia lotnicze i satelitarne. W ostatnich latach pojawiła się idea stworzenia niezależnego, prostego systemu lokalnego pozyskiwania danych geoprzestrzennych w oparciu o bezzałogowe statki powietrzne (BSP). W artykule przedstawiono obszary zastosowań BSP w gospodarce przestrzennej oraz analizę usług świadczonych za pomocą bezzałogowych statków powietrznych na terenie Polski. Użyteczność wykorzystywania nowych technologii pozyskiwania danych geoprzestrzennych zaprezentowano na wybranych przykładach. Wyniki prac eksperymentalnych pokazują, że bezzałogowe statki powietrzne mogą stanowić narzędzie przydatne dla władz miejskich, dostarczając dane w czasie rzeczywistym, co umożliwia dostęp do wiarygodnej informacji, realizację aktywnego monitoringu oraz usprawnia proces zarządzania przestrzenią. Należy zwrócić uwagę na szersze wykorzystanie BSP w takich obszarach, jak: planowanie i zagospodarowanie przestrzenne, opodatkowanie nieruchomości, zarządzanie własnością publiczną, dostępność informacji przestrzennej, rozstrzyganie sporów przestrzennych oraz zarządzanie kryzysowe
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 467, s. 281-291
Keywords: bezzałogowy statek powietrzny; BSP; dane przestrzenne; gospodarka przestrzenna; administracja samorządowa; unmanned aerial vehicle; UAV; spatial data; spatial management; local government