Atrakcyjność regionów a lokalizacja specjalnych stref ekonomicznych - Walkiewicz, Dominika (Attractiveness of regions vs. location of special economic zones, 2017)
Specjalne strefy ekonomiczne są instrumentem interwencjonizmu państwowego funkcjonującym na terenie Polski od 1994 roku. Powstały w celu restrukturyzacji regionów zacofanych i borykających się z osłabieniem po przejściu z gospodarki centralnej do rynkowej. Z czasem jednak strefy przestały spełniać swoje podstawowe zadanie, a stały się elementem przetargowym przyciągającym inwestorów. Coraz częściej podstrefy tworzone są poza rejonem strefy w wyniku nacisku grup interesu na terenach wysoko rozwiniętych o dużej atrakcyjności. Celem artykułu jest wyjaśnienie tak dużego rozproszenia podstref specjalnych stref ekonomicznych w Polsce i wstępne przybliżenie skutków ich lokalizacji w regionach najbardziej atrakcyjnych. W artykule do analizy atrakcyjności regionów zastosowano metodę punktacji w umownej skali liczbowej z użyciem wybranego systemu oceniania. Następnie wyniki poddano analizie porównawczej. Okres badawczy to rok 2014, dla którego określono wartości wybranych parametrów. Przedmiotem badania są województwa w Polsce oraz podstrefy polskich stref ekonomicznych ze szczególnym uwzględnieniem ich lokalizacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 467, s. 257-267
Keywords: specjalna strefa ekonomiczna; atrakcyjność regionów; podstrefa; lokalizacja; special economic zones; region attractiveness; subzone; location