Bezpieczeństwo wewnętrzne jako element bezpieczeństwa państwa i czynnik stabilizujący procesy rozwoju społeczno-gospodarczego – ujęcie regionalne i lokalne - Łuczyszyn, Andrzej; Łuczyszyn, Martyna (Internal safety as an element of state safety and stabilizing factor of socio-economic development processes − regional and local approach, 2017)
Współczesne środowisko bezpieczeństwa musi mieć stworzone odpowiednie warunki do realizacji swoich zadań w jego różnych postaciach i przekrojach. Potrzebna jest przede wszystkim stabilizacja tych warunków, która będzie prowadzić do poprawy skuteczności i efektywności wszystkich podmiotów funkcjonujących w systemie bezpieczeństwa, a przede wszystkim sprawności zarządzania nimi w sferze publicznej. Ta problematyka nabiera szczególnego znaczenia w dobie współczesnych nowych realiów społeczno-ekonomicznych, podporządkowanych m.in. procesom globalizacji, gospodarce usługowej, metropolizacji itp. Dlatego bezpieczeństwo staje się nie tylko jednym z istotniejszych czynników stabilizujących procesy wzrostu i rozwoju, ale jest wręcz elementem tych procesów. Można powiedzieć, że nabiera ono nowej wartości nie tylko w wymiarze prawnym czy socjologicznym, ale przede wszystkim ekonomicznym i społecznym, ze szczególnym uwzględnieniem przestrzennego jego rozmieszczenia. Poszukiwanie związków pomiędzy nową ekonomią a bezpieczeństwem wewnętrznym w wymiarze regionalnym i lokalnym wydaje się istotne nie tylko z perspektywy jego zapewniania, ale przede wszystkim z uwagi na konieczność ciągłego rozpoznawania nowych zagrożeń
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 467, s. 202-213
Keywords: bezpieczeństwo państwa; bezpieczeństwo wewnętrzne; rozwój społeczno-gospodarczy