Planowanie przestrzenne i kształtowanie krajobrazu miasta w kontekście terenów zalewowych na przykładzie Drezdenka - Szumigała, Paweł; Czarny, Bartosz (Spatial planning and landscaping of the city in the context of the floodplains on the example of Drezdenko, 2017)
Celem badań jest ocena możliwości rozwoju przestrzenno-krajobrazowego miasta nad rzeką w kontekście terenów zalewowych. Przedmiotem badań są obszary zurbanizowane oraz tereny niezalesione miasta i gminy Drezdenko. W badaniach zastosowano metodę analizy graficznej i opisowej na podstawie dokumentów planistycznych i obowiązujących przepisów. Wyodrębnione zostały również charakterystyczne cechy miasta i gminy Drezdenko w zakresie uwarunkowań fizjograficznych i terenów zalewowych. Badania wykazały, że obszary zalewowe wyznaczone na podstawie obowiązujących przepisów zajmują prawie trzy czwarte powierzchni miasta i większość obszarów niezalesionych gminy, które stanowią znaczne utrudnienia w zagospodarowaniu przestrzennym i kształtowaniu krajobrazu miasta Drezdenko
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 467, s. 163-175
Keywords: obszary zalewowe; planowanie przestrzenne; kształtowanie krajobrazu; Drezdenko; flood areas; spatial planning; landscaping