Uwarunkowania przestrzenne, prawne i społeczne w aktywizacji terenów nadrzecznych. Model konceptualny - Lis, Aleksandra; Bocheńska-Skałecka, Anna; Burdziński, Jacek; Gubański, Janusz; Walter, Ewa (Spatial, legal and social conditions in the activation of riverside areas. Conceptual model, 2017)
W artykule zaprezentowano model konceptualny opracowany w związku z aktywizacją terenów nadrzecznych w mieście. Został on zbudowany w oparciu o wyniki badań wykonanych w latach 2013-2014 na wybranych miejskich terenach nadrzecznych Wrocławia. Model opisuje czynniki i zależności między nimi oraz możliwości ich adaptacji w procesie aktywizacji terenów nadrzecznych, czego wynikiem ma być zagospodarowanie i/lub wdrażanie działań, tj. stymulatorów aktywizacji – trwałych bądź tymczasowych. Istotą modelu jest wskazanie zróżnicowanych ścieżek wykorzystania potencjału terenów nadrzecznych i ich zagospodarowanie uwarunkowane preferencjami szerokiej grupy użytkowników i możliwościami inwestycyjnymi. Zaprezentowany model może być wykorzystany do opracowywania kierunków działań czy strategii rozwoju terenów nadrzecznych, jak też w procesie projektowym do symulacji wariantów odzwierciedlających zróżnicowane preferencje i możliwości
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 467, s. 154-162
Keywords: tereny nadrzeczne; Wrocław; model konceptualny; aktywizacja; riverside areas; conceptual model; activation