Niestandardowe rozwiązania zastosowania design thinking w programowaniu strategicznym rozwoju społeczno-gospodarczego miasta - Rynio, Dorota (Design thinking customized solutions used in the strategic programming of socio-economic development of a city, 2017)
Gospodarka globalna stawia nowe wyzwania przed miastami. Jedną z determinant współczesnego świata jest dążenie do zrównoważonego rozwoju, wpływającego na jakość życia społeczeństwa. Zaspokojenie potrzeb mieszkańców odbywa się coraz częściej przy partycypacji społeczeństwa, co wpływa na dopasowanie efektów zarządzania strategicznego miastem. W szerokim zestawie metod i narzędzi zarządzania strategicznego rozwojem społeczno-gospodarczym miasta jedną z możliwości współdecydowania daje design thinking. Metoda ta koncentruje się na rozpoznaniu potrzeb ludzi. Działania są prowadzone w formie procesu składającego się z kilku etapów, z których żadnego nie można pominąć. Interdyscyplinarny zespół design thinking pracuje nad rozwiązaniem problemu. W efekcie pozytywnie przeprowadzonego design thinking powstaje innowacyjne i/lub kreatywne rozwiązanie problemu, które jest dopasowane do potrzeb mieszkańców
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 467, s. 91-101
Keywords: design thinking; miasto; zarządzanie; strategia; city; management; strategy